Home

Introductie

Mijn naam is Thijs Panneman en dit blog is een verzameling van mijn persoonlijke notities als Lean Deployment Leader, werkzaam bij een grote multinational. 

Om mijzelf verder te ontwikkelen lees ik veel management boeken waarvan ik samenvattingen post op dit blog. Daarnaast schrijf ik artikelen over hoe een lean transformatie geleidt kan worden gebasseerd op verschillende lean tools en wat mijn ervaring mij geleerd heeft bij het gebruiken van de tools in de verschillende fabrieken waar ik werkzaam ben geweest. In 2017 heb ik mijn eerste boek gepubliceerd: Lean Tranformations, waarin ik beschrijf hoe je verschillende lean tools op de juiste manieren kan inzetten om bedrijfsresultaten te verbeteren.

Hieronder volgt een overzicht van de meest populaire artikelen van dit blog.

 

 

Meest gelezen samenvattingen

Top 10 samenvattingen over
Lean tools
:

The Toyota Way
Lean Thinking
Het Doel
Learning to See
Creating Lean Culture
Lean Transformations
De Lean Manager
Kaizen
Toyota Kata
The new Shop-floor management

Top 10 samenvattingen over
Leiderschap en veranderen
:

The Fifth discipline
Leading Change
The Leaders Handbook
Deep Change
Six Simple Rules
Gung Ho
Performance Behavior
Flawless consulting
Selected
Theorie U

Top 10 samenvattingen over
Persoonlijke ontwikkeling:

7 Eigenschappen voor succes
Prioriteiten
Trainen
Geweldloze Communicatie
Getting things Done
Dromen Durven Doen
Ons Feilbare denken
Today Matters
De bedrijfsatleet
De Kunst van Kaizen

 

Mijn favoriete boeken: 

S.Covey – 7 eigenschappen voor succes in je leven
Dit is het eerste boek dat ik gelezen heb met als thema persoonlijke ontwikkeling. Voor het eerst ging in nadenken over hoe ik mijn tijd besteed, wat mij gelukkig maakt en hoe ik mijzelf het best kan ontplooien, zowel zakelijk als persoonlijk.

samenvatting

bestel dit boek

E.M Goldratt – The Goal
Daarna ben ik begonnen lean klassiekers te lezen, zoals dezeI, waar ik geleerd heb om bij procesverbeteringen te focussen op de flow van het product of de service. Deze verbeter je door knelpunten (of bottlenecks) te identificeren en te elimineren.

samenvatting

bestel dit boek

 

J. Liker - The Toyota Way
En deze klassieker, welke me geleerd heeft dat Lean meer is als de technische varabiliteitsberekeningen die ik op de universiteit heb geleerd. Er zijn 14 management principes die ons leren dat de lean cultuur niet alleen over processen gaat, maar ook over filosofie, mensen & partners, en problemen oplossen

samenvatting

bestel dit boek

 

F.Ballé & M.Ballé - De Lean Manager
Nu raakte ik meer geinteresseerd in lean als cultuur, en dit boek helpte me realiseren dat lean niet alleen over de flow van producten gaat, maar ook over de flow van problemen. Management speelt een vitale rol bij het sneller oplossen van problemen was zich vertaald in gemba walks en kamishibais.

samenvatting

bestel dit boek

D.Mann – Creating a Lean Culture
Maar hoe verbeter je die flow van problemen? Dit boek gaf mij een mogelijke oplossing: een meetingstructuur met 3 levels, waarin problemen vanuit gedragsindicatoren kunnen doorstromen nnaar management niveau. Deze meetings worden ondersteund door Team boards.

samenvatting

bestel dit boek

M.Rother - Toyota Kata
Wanneer je de team board structuur geinmplementeerd hebt, is de volgende stap om de problemen te prioriseren aan de hand van de ´target condition´. Aan welke KPI wil je als organisatie werken? meetbare resultaten ontstaan sneller wanneer alle afdelingen zich in dezelfde richting verbeteren.

samenvatting

bestel dit boek

N.C.W.Webers – Performance Behavior
Het volgende AH-moment kwam voor mij na het lezen van dit boek. Dit boek leerde mij hoe je het policy deployment (hoshin) toepast, en de target condition voor elke afdeling kan definieren, op basis van handelingsindicatoren, die doormiddel van visueel management opgevolgt worden

samenvatting

bestel dit boek

T.L.Jackson – Hoshin Kanri for the Lean Enterprise
Een stap terug naar de strategische helft van policy deployment bracht me bij dit boek. Hoe definieer je op strategisch niveau de verbeteringen die je wilt doorvoeren, voordat je de handelingsindicatoren definieerd?

samenvatting

bestel dit boek

A.Daniels – Bringing out the best in people
Naast het technische gedeelte ben ik me meer gaan verdiepen in Leiderschap en dit boek leerde mij, dat ook managers standaard werk nodig hebben, met hun eigen handelingsindicatoren, om de hele organisatie ertoe te bewegen zich te verbeteren

 samenvatting

bestel dit boek

J.C.Maxwell – the 5 levels of leadership
Daarnaast leerde dit boek bij hoe ik mij verder kan ontwikkelen als leider. deze 5 levels van leiderschap zet aan tot nadenken over hoe je als manager in de organisatie staat en in welke mate je bijdraagt aan de groei van de organisatie

samenvatting 

bestel dit boek

 

 

Lean Artikelen

Lean Basis series:

Mura Muri Muda intro
Mura
Muri
Muda

Lean Huis voor de werkvloer
6S en 6S op kantoor
Standaard Werk
Communicatiecellen
Kaizen

5 Lean Principes
5 Verander elementen

Lean Toolbox:

Value Stream Mapping
Cyclus-, Proces-, en Doorlooptijd
Pull Connecties
One Piece Flow & U-cel
FIFO
Supermarkt
Kanban
Yamazumi
Heijunka
De Productie Lay-out
Kamishibai
SIPOC
Autonoom Onderhoud
Praktisch Problemen Oplossen

Lean verandermanagment:

Verandervesting intro
Hoshin Kanri
Communicatie strategie
Lean Roadmap ontwerpen
Ontwikkeling van medewerkers
Bottom-up verbeteren
Hensei / zelfreflectie

 

 

 

 

Tags: 
Go to top