Twee lijstjes om je te helpen Focussen

Peter Bregman schrijft op zijn blog dat de snelheid waarmee informatie naar ons toe komt zo snel is, dat het onmogelijk is om het allemaal bij te houden. De enige manier om hier mee om te gaan is om gegrond te zijn en voor jezelf goed op een rijtje te hebben wat je belangrijk vind. Vaak willen mensen alle informatie tot zich nemen uit angst dat het kleine stukje dat ze overslaan net de sleutel tot hun succes of geluk zou zijn, maar het risico zit hem juist in het focussen op alle prikkels die je tegenkomt. Mensen worden nerveus, oververmoeid en geïrriteerd omdat we het niet allemaal kunnen behappen.

De oplossing is volgens Bregman te vinden in het bijhouden van twee lijstjes:

  • Je focuslijst; de weg naar de toekomst: Welke dingen hebben voor jou hoge prioriteit? Welke bezigheden dragen bij aan je doel? Waar wordt je gelukkig van?
  • Je negeerlijst ; de afleidingen: Wat ben je bereid om niet te bereiken? Waar wordt je ongelukkig van? Wat staat je in de weg om te werken aan acties van de focuslijst?

Het maken van een focuslijst is een bekende tip, waar ook auteurs als Stephen Covey over schrijven. Focus op wat je belangrijk vind en het succes zal je toekomen.  Bregman doet daar een belangrijke toevoeging aan: namelijk opschrijven wat je er van weerhoud om aan de belangrijke, zaligmakende taken te werken. BRON: http://blogs.hbr.org/bregman/2009/05/two-lists-you-should-look-at-e.html

Categorie: 
Go to top